Erkek Haberleri

Banksy’nin ‘hapishaneden kaçış’ yapıtı tahrif edildi

SALİHA SULTAN | KARAR Gizemli sokak sanatkarı Banksy’nin İngiltere’deki Reading Hapishanesi’nin duvarına resmettiği ‘hapishaneden kaçış’ yapıtı …

SALİHA SULTAN | KARAR

Gizemli sokak sanatkarı Banksy’nin İngiltere’deki Reading Hapishanesi’nin duvarına resmettiği ‘hapishaneden kaçış’ yapıtı tahrif edildi. Eser, dün gece sanatkara rakip olarak bilinen sokak sanatkarı ‘King Robbo’ya atıfta bulunularak ‘Team Robbo’ (Robbo Takımı) yazısıyla boyandı.

Duvar fotoğrafına hücum, Reading İlçe Meclisi’nin hapishane binasını bir sanat merkezine dönüştürme teklifinin sonraki günü meydana geldi. Kurul önderi Jason Brock ve Reading East milletvekili Matt Rodda yapıtı tahrif eden vandalları eleştirerek, hapishaneyi yöneten Adalet Bakanlığı’na vandalizmin izini nasıl sileceklerini ve Banksy çalışmalarını gelecekteki akınlardan korumak için rastgele bir tedbir alıp almadıklarını sordular.

Tahrifin, 1980’lerde ve 1990’larda Londra’da yaptığı çalışmalarıyla tanınan İngiliz grafiti sanatkarı King Robbo ve Banksy ortasındaki daha evvelki ‘kan davası’na bir gönderme olduğu düşünülüyor.

Banksy’nin Oscar Wilde’a “Oysa herkes öldürür sevdiğini” dizesini yazdıran Reading Hapishanesi’nin duvarında yer alan eser, kırmızı boya ile kaplı bir daktiloya bağlanmış bir kağıt kullanarak duvarı ölçekleyen bir mahkumu tasvir ediyor.

ROBBO ve BANKSY ORTASINDAKİ ‘KAN DAVASI’

İki sanatkarın kan davası, King Robbo’nun Londra’daki Regents Kanalı yakınlarındaki bir duvara 1985’te boyadığı bir grafiti çalışmasına dayanıyor. Birinci olarak Ağustos 2011’de gösterilen Graffiti Wars isimli bir Channel 4 televizyon belgeselinin konusu olan çekişmenin konusu, 15 yaşındaki King Robbo, Londra’nın Camden kentindeki Regent Kanalı’nın yanındaki duvara yalnızca su ile ulaşılabilen Londra Ulaşım Polis Merkezi’nin altında bir duvar yazısı. ‘Robbo Incorporated’ olarak isimlendirilen büyük, tam renkli grafiti modülü, yıllar içinde Londra’daki en eski grafiti modülü haline geldi.

Vakitle, bu kesim hariç, neredeyse tüm yapıtları Londra’nın trenlerinden ve duvarlarından yetkililer tarafından kademeli olarak kaldırıldı. Fakat 2009 yılında, Banksy King Robbo’nun duvar yazısının üstünü afiş kağıdı yapıştıran bir personel şablonuyla kapladı. Akabinde King Robbo, çalışmanın afiş kısmını tekrar kendi ismiyle örttü. Böylelikle Banksy’nin emekçisi gümüş harflerle ‘King Robbo’ yazıyor üzere göründü.

Üç gün sonra ise Banksy geri döndü ve King Robbo etiketinin önüne F, U ve C harflerini ekledi. İkili fotoğraf için savaşmaya devam etti. Kan davası, King Robbo, 2011’de Londra’daki Kings Cross’ta önemli bir baş travması nedeniyle komaya girdiğinde ani ve trajik bir formda sona erdi. Komada üç yıl kalan Robbo, 2014’te hayatını kaybetti. 2014’te LDNGraffiti, kan davasının fotoğraflı bir vakit çizelgesini yayınladı. 2015’te Banksy, Dismaland standına King Robbo’ya adanmış bir kesim dahil etti.

Yorum Yap

Your email address will not be published.

Şunlar da hoşunuza gidebilir