SALİHA SULTAN | KARAR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı müzik korolarından ‘Türk’ isminin çıkarılması kamuoyunda reaksiyon topladı. Öte yandan alınan kararların akabinde İstanbul’da koro şeflerine bir bilgilendirme toplantısı düzenleyen Hoş Sanatlar Müdürü Murat Salim Tokaç’ın kendisine yöneltilen “Neden bizimle istişare etmediniz?” sorusuna “İstişarelerden bir sonuç çıkmıyor” karşılığını verdiği ileri sürüldü.
Taşra teşkilatlarındaki müzik topluluklarında isim, yer ve birleştirme üzere değişikliklere imza atan Kültür ve Turizm Bakanlığının korolardan ‘Türk’ isminin çıkarması kamuoyunda reaksiyona neden oldu. CHP eski İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş korolardan Türk ibaresini çıkarılmasını eleştirerek “Birleştirme ismi altında yapılan uygulamada, Halk Dansları Topluluğu’nun da Ankara’dan İstanbul’a taşınmasına karar verildi. Bir gelenek daha yok ediliyor” yorumunu yaptı.
İBB Uygun Parti Küme Lider Vekili da İbrahim Özkan da “Türk olamamak! Devlet madalyalarından Atatürk kabartmasının çıkartılması ve Andımız’ın yasaklanmasının akabinde reaksiyon çekecek yeni bir karara imza atıldı. Bakanlığın onayıyla müzik korosu topluluklarından ‘Türk’ ismi kaldırıldı” dedi.
Kararın gözden geçirilmesini isteyen neyzen Süleyman Erguner de “Ülkemizdeki üniversitelere bağlı birçok ‘Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ var, ülkemizin birinci ve tek Müzik ve Hoş Sanatlar Üniversitesi var, Türk Müziği dernek ve cemiyetleri var, resmi ve özel Türk müziği icra ve eğitim yapan birçok kuruluş var. Bu mevzularla ilgilenen müzik tarihçilerimiz, müzikologlar var, onların ve bu resmi-sivil müzik eğitim-icra kuruluşlarının bu uygulama hakkındaki görüşlerini çok merak ediyorum” tabirlerini kullandı.
ELAZIĞ’DAKİ BAYAN SES SANATKARLARI NE OLACAK?
Öte yandan KARAR’ın edindiği yeni bilgiye nazaran, Hoş Sanatlar Genel Müdürü Murat Salim Tokaç’ın Cuma günü İstanbul’da değişikliklere yönelik düzenlediği bilgilendirme toplantısında hararetli anlar yaşandı. Toplantıya katılan koro şefleri ve müdürleri, alınan kararların öncesinde tartışılmadan onaya sunulmasına reaksiyon gösterdi.
Tokaç’ın reaksiyonlara karşılık “Bu istişarelerden bir sonuç çıkmıyor” dediği öne sürüldü. Toplantıda Sivas, Mersin, Samsun üzere kentlerdeki korolarda neden bir değişikliğe gidilmediğini sorgulayan iştirakçiler, Elazığ’daki topluluğun isminin ‘Kürsübaşı Müzik Topluluğu olarak değişmesinin yanlış bir karar olduğunu söyledi. Elazığ’da yaygın olan geleneğin Harput müziği olduğunu belirten iştirakçiler, Kürsübaşı geleneğinde ayrıyeten bayan sesi olmadığını hatırlatarak, koroda bulunan bayan seslerin ne olacağını sordu.
İştirakçiler Diyarbakır’daki topluluğun isminin Medeniyetler Korosu olarak değişmesini de sorgulayarak, bölgenin müzik medeniyetinde Ermenice, Zazaca ve Kürtçe müziğin de kelam konusu olduğunu ancak mevcut koroda bu müziklerin gırtlaklarına uygun sanatkarlar bulunmadığını hatırlattı.
Tokaç’ın tenkitlerin akabinde “Bunları yazılı olarak belirtin’ dediği belirtilen toplantıda bütün sorular karşılıksız kaldı. Değişikliklerde dikkat çeken bir öteki ayrıntı da Ahmet Özhan’ın emekli olduğu İstanbul Tarihi Türk Müziği ve Tokaç’ın kurucusu olduğu İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama topluluklarında hiçbir değişikliğe gidilmemesi oldu.
NE OLMUŞTU?
Hoş Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün bağlı bulunduğu Bakanlıktan talebi doğrultusunda yapılacak değişiklikler kapsamında, İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu Müdürlüğü, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü bünyesine alınarak kapatılacak. Ankara’da bulunan Devlet Halk Dansları Topluluğu Müdürlüğü, Bakanlığın direkt merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak İstanbul’a taşınacak. Taşra düzenlemeleri kapsamında Şanlıurfa’daki Devlet Türk Halk Müziği Korosu’nun ismi Şanlıurfa Sıra Gecesi Müzik Topluluğu, Elazığ’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ismi Elazığ Kürsübaşı Müzik Topluluğu, Diyarbakır’daki Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun ismi Diyarbakır Medeniyetler Müziği Korosu, Edirne’deki Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun ismi ise Rumeli Müzikleri Topluluğu olacak.